Over mij

Ik heb een achtergrond in cognitieve psychologie, informatiekunde en theologie en ben gepromoveerd op een onderzoek naar competentiegericht onderwijs. Sinds 2018 houd ik me bezig met maatschappelijke transities, systeemverandering en sociale innovatie. Ik ben een ervaren docent en onderzoeker met 15 jaar ervaring in het hoger onderwijs.

Bio

Dr. Angela Stoof (1974) is transitiepsychologe en richt vooral op taal en dialoog in een wereld vol verandering. Ze studeerde Cognitieve Psychologie, Informatiekunde en Theologie en promoveerde in 2005 op het proefschrift Tools for the identication and description of competencies. Ze heeft 15 jaar in het hoger onderwijs gewerkt als onderzoeker, docent, beleidsmedewerker, onderwijsontwikkelaar, adviseur en projectleider.

Daarnaast heeft ze in het verleden veel gewerkt met kwetsbare doelgroepen in alle lagen van de samenleving - van jong tot oud, van arm tot rijk, van links tot rechts. Ze werkte bijvoorbeeld met hulpbehoevende ouderen, studenten met psychische klachten en mensen die te maken hebben met afscheid en rouw. Als ritueelbegeleidster ging ze jarenlang voor bij uitvaarten en schreef daarvoor passende teksten en gedichten. Ook begeleidde ze organisaties in een kwetsbare fase, bijvoorbeeld rondom transities zoals een fusie.


Vanaf 2018 houdt ze zich zich bezig met maatschappelijke transities, sociale innovatie en systeemverandering. Hierbij heeft Angela een grote ontwikkeling doorgemaakt, van een oorspronkelijke focus op de menselijke maat en systeemverandering in organisaties naar de meer veelomvattende thematiek van maatschappelijke transities, met een uiteindelijke focus op taal en dialoog. Ze beschouwt dit als de hoeksteen van transities: "Zonder taal gaat het niet."

Kenmerkend haar benadering is een speels, multidisciplinair perspectief op transities. Angela werkt bijvoorbeeld met inzichten vanuit de psychologie, theologie, spiritualiteit, filosofie, antropologie, sociologie, geschiedenis, bedrijfskunde, politicologie, complexe systeemtheorie, natuurrecht en ecologie. De binnenkant van de mens en de verbinding van mensen met zichzelf, anderen en de natuur staat echter altijd centraal. Voor haar werkzaamheden gebruikt ze sinds 2022 de term transitiepsychologie. Angela is daarmee de eerste in Nederland die deze term gebruikt in relatie tot maatschappelijke transities.

In mei 2024 verscheen haar boek Perspectief: Hoop houden en verschil maken in een wereld vol verandering, dat ze schreef voor een brede doelgroep en zeer goed ontvangen werd. Inmiddels wordt het op steeds meer plekken in het hoger onderwijs gebruikt, in curricula maar ook als inspiratiebron voor bijvoorbeeld de transitie van het hbo-economieonderwijs (zie ook In de media). Ze geeft regelmatig lezingen en gastcolleges over thema's uit haar boek.

Angela's kernwaarden zijn: aandacht, nieuwsgierigheid, openheid, speelsheid, betrouwbaarheid, gelijkwaardigheid, menselijkheid en mildheid. In de bedrijfsnaam De Milde Organisatie klinkt haar visie door dat we de noodzakelijke transities alleen kunnen volbrengen vanuit een wij-narratief. Een essentieel inzicht is dat de oude systemen van onze tijd, waar we ons soms zo moedeloos over kunnen voelen, door en door menselijk zijn. Zodra we die menselijkheid kunnen gaan zien, worden we milder naar elkaar en kunnen we uit de wij-zij-spagaat komen.

In haar vrije tijd is Angela regelmatig te vinden in haar kajak. Ze tuiniert, fietst, wandelt, is dol op oude kloosters, maakt scenery voor diorama's en schrijft gedichten, korte verhalen en essays, die soms ook worden gepubliceerd. Angela woont met haar man Ger in Cuijk.