Over mij

Ik heb een achtergrond in cognitieve psychologie, informatiekunde en theologie en ben gepromoveerd op een onderzoek naar competentiegericht onderwijs. Sinds 2018 houd ik me bezig met maatschappelijke transities, systeemverandering en sociale innovatie. Ik ben een ervaren docent en onderzoeker met 15 jaar ervaring in het hoger onderwijs.

Bio

Dr. Angela Stoof (1974) is transitiepsychologe en IDG-trainer. Ze studeerde Cognitieve Psychologie, Informatiekunde en Theologie en promoveerde in 2005 op het proefschrift Tools for the identication and description of competencies. Ze heeft 15 jaar in het hoger onderwijs gewerkt als onderzoeker, docent, beleidsmedewerker, onderwijsontwikkelaar, adviseur en projectleider. Daarnaast heeft Angela ruime ervaring met het werken met kwetsbare doelgroepen, met name in de zorgsector.


Vanaf 2018 houdt ze zich bezig met maatschappelijke transities, sociale innovatie en systeemverandering. Daarbij kijkt ze graag over grenzen van vakgebieden heen. Angela werkt bijvoorbeeld met inzichten vanuit de psychologie, theologie, spiritualiteit, filosofie, antropologie, sociologie, bedrijfskunde, politicologie, complexe systeemtheorie, (natuur)recht en ecologie. Maar net zo belangrijk vindt ze het om de taal van de leefwereld te verstaan; de alledaagse vragen en zorgen van mensen. In haar werk zoekt ze voortdurend naar een verbinding tussen de abstracte, academische denkwereld en de menselijke leefwereld.

In mei 2024 is haar boek verschenen: Perspectief: Hoop houden en verschil maken in een wereld vol verandering, dat lovende recensies kreeg. Angela's missie is om mensen, in verschillende rollen en posities, toe te rusten met de soft skills die we met elkaar nodig hebben om transities en systeemverandering in gang te zetten. Een belangrijke basis hiervoor is het internationale Inner Development Goals (IDG)-raamwerk: een overzicht van 23 vaardigheden en kwaliteiten, gericht op persoonlijke groei en ontwikkeling. Angela ontwikkelt trainingen waarin het ontwikkelen van deze IDG's centraal staat, en adviseert onderwijsinstellingen over het ontwikkelen van transformatief onderwijs. Voor haar werkzaamheden gebruikt ze sinds 2022 de term transitiepsychologie. Ze is daarmee de eerste in Nederland die deze term gebruikt in relatie tot maatschappelijke transities.

Angela's kernwaarden zijn: aandacht, nieuwsgierigheid, openheid, speelsheid, betrouwbaarheid, gelijkwaardigheid, menselijkheid en mildheid. In de bedrijfsnaam De Milde Organisatie klinkt haar visie door dat we de noodzakelijke transities alleen kunnen volbrengen vanuit een wij-narratief. Een essentieel inzicht is dat de oude systemen van onze tijd, waar we ons soms zo moedeloos over kunnen voelen, door en door menselijk zijn. Zodra we die menselijkheid kunnen gaan zien, worden we milder naar elkaar en kunnen we uit de wij-zij-spagaat komen.

In haar vrije tijd is Angela regelmatig te vinden in haar kajak. Ze tuiniert, fietst, wandelt, maakt scenery voor diorama's en schrijft gedichten, korte verhalen en essays. In 2007 gaf ze in eigen beheer het boek Maan, ik kom eraan! uit, een boek waarin ze in feite 'de menselijke maat' aan de hand van dierenverhalen onderzoekt. Op dit moment werkt ze aan de transitie- en Bildungsroman Brieven aan Persephone. Angela woont met haar man Ger in Cuijk.