Artikelenreeks Volzin magazine:

Wereldverbeteraars

Hoe kunnen we een mooiere, betere wereld creëren? Hoe kunnen bestaande systemen veranderen? En wat kunnen we zelf doen, in verbondenheid met wie we zijn en waar we staan? Om antwoord te vinden op deze vragen kunnen we kijken naar hoe anderen dat doen: de pioniers, de inspirators, de wegbereiders. Voor Volzin magazine schrijft Angela Stoof in 2022 en 2023 een hoopvolle artikelenreeks, met als titel: wereldverbeteraars.

Wereldverbeteraars 

Hope is not something that you have. 

Hope is something that you create with your actions.

Hope is contagious. Other people start acting in a way that has more hope.

 

- Alexandria Ocasio-Cortez

 


Onze tijdgeest wordt gekenmerkt door grote transities, bijvoorbeeld op het gebied van ecologie, economie, energie, gezondheid, wonen en werk. In de serie ‘Wereldverbeteraars’ verzamelt Angela Stoof voor Volzin magazine hoopvolle en inspirerende verhalen van mensen die via hun bedrijf of werk gestalte geven aan deze transities.

 

De artikelen zijn onderdeel van een boek, waar Angela in 2022 en 2023 aan werkt.

Tiny House-pionier Marjolein Jonker: 

Minder huis, meer leven

"Tot 2016 waren er in Nederland geen Tiny Houses. Marjolein Jonker veranderde dat. Gedreven door haar droom van een eigen huisje met een tuin realiseerde ze niet alleen de eerste Tiny House van Nederland, maar ontdekte ook dat er veel mensen waren met dezelfde behoeften aan een klein, behapbaar en eenvoudig leven. In haar nieuwe, tweede Tiny House spreek ik met haar over een sociale kluizenaar zijn, onverwachte rijkdom, verandering van onderop en pionierend ondernemerschap."

Begrenzing
Wat ik bij Marjolein heel mooi vind, is hoe ze spreekt over ‘begrenzing’ – een thema dat we bijvoorbeeld tegenkomen als we het hebben over consuminderen, leven binnen de grenzen van de aarde en degrowth. Een Tiny House is natuurlijk zo klein dat je op voorhand begrensd bent, op meerdere manieren. Marjolein zegt daarover: “Als het gaat om wonen heeft de term ‘begrensd’ een wat negatieve klank, alsof je inboet aan comfort. Maar je wordt er alleen maar rijker en blijer van. Rijk gaat niet alleen maar over geld. Veel mensen die ik spreek vragen zich af: waarom heb ik ook alweer al die spullen? Ik heb er eigenlijk last van. Door te begrenzen krijg je dingen terug, zoals meer rust, meer tijd, meer creativiteit, meer verbinding met anderen.”

Ook laat ze heel concreet zien hoe ze omgaat met ‘het systeem’ in de vorm van extreem kaderdenken bij bijvoorbeeld gemeenten. Enorm interessant!

Artikel lezen
Het artikel is te lezen in het jubileumnummer van Volzin van december '22 / januari '23. De inhoudsopgave van dit nummer en de downloadlink vind je hier.

Komende artikelen

Landschapsarchitecte Eveline de Kock: "Het is tijd voor nieuwe relaties"

Created with Sketch.

Dit interview verschijnt in februari 2023.

Componist Merlijn Twaalfhoven: "Hoe kunst de wereld kan redden"

Created with Sketch.

Dit interview verschijnt in maart 2023.