Artikelenreeks Volzin magazine:

Wereldverbeteraars

Hoe kunnen we een mooiere, betere wereld creëren? Hoe kunnen bestaande systemen veranderen? En wat kunnen we zelf doen, in verbondenheid met wie we zijn en waar we staan? Om antwoord te vinden op deze vragen kunnen we kijken naar hoe anderen dat doen: de pioniers, de inspirators, de wegbereiders. Voor Volzin magazine schrijf ik in 2022 en 2023 een hoopvolle artikelenreeks, met als titel: wereldverbeteraars.

Wereldverbeteraars 

Onze tijdgeest wordt gekenmerkt door grote transities, bijvoorbeeld op het gebied van ecologie, economie, energie, gezondheid, wonen en werk. In de serie ‘Wereldverbeteraars’ verzamel ik voor Volzin magazine hoopvolle en inspirerende verhalen van mensen die via hun bedrijf of werk gestalte geven aan deze transities.

 

De artikelen zijn onderdeel van een boek, waar ik in 2022 en 2023 aan werk.

Tiny House-pionier Marjolein Jonker: 

Minder huis, meer leven

"Tot 2016 waren er in Nederland geen Tiny Houses. Marjolein Jonker veranderde dat. Gedreven door haar droom van een eigen huisje met een tuin realiseerde ze niet alleen de eerste Tiny House van Nederland, maar ontdekte ook dat er veel mensen waren met dezelfde behoeften aan een klein, behapbaar en eenvoudig leven. In haar nieuwe, tweede Tiny House spreek ik met haar over een sociale kluizenaar zijn, onverwachte rijkdom, verandering van onderop en pionierend ondernemerschap."

Het artikel is verschenen in het jubileumnummer van Volzin van december '22 / januari '23. Het artikel is hier te vinden.

Landschapsarchitecte Eveline de Kock:

Het is tijd voor nieuwe relaties

"Landschapsarchitecten werken in hun ontwerpproces vooral met de fysieke ruimte. Maar landschapsarchitect Eveline de Kock inspireert mensen om daarnaast ook andere ruimtes op te zoeken, zoals een morele en mystieke ruimte. Ze stelt: de systeemveranderingen die we buiten willen zien, zullen eerst in onszelf onderzocht moeten worden. In dit interview spreek ik met haar over een complex transitieproces in het midden van het land, over het wezen van de aarde en het hoopvolle principe van viriditas."

Het artikel is verschenen in Volzin, februari 2023. Het artikel is hier te vinden.

Componist Merlijn Twaalfhoven:

Hoe kunst de wereld kan redden

Kunst is van oudsher een vorm om je samen te verhouden tot de gemeenschap, het seizoen, de wereld om je heen. Het is een manier om nabijheid te ervaren en een relatie met iets aan te gaan. Componist Merlijn Twaalfhoven denkt dat kunst ons vandaag de dag kan helpen om de wereld te redden. Ik spreek met hem over een compleet mens kunnen zijn, plekken die vastzitten en de condities waarbinnen een nieuw, groot verhaal kan ontstaan.

Het artikel is verschenen in Volzin, maart 2023. Het artikel is hier te vinden.