Online proeverij 

Kennismaken met systeemsensitief werken

Systeemsensitief werken, wat is dat en wat kun je ermee? In deze korte online proeverij maak je kennis met de uitgangspunten en toepassingsmogelijkheden van systeemsensitief werken. 

Online proeverij: 

Kennismaken met systeemsensitief werken

Begeleiding: Angela Stoof
Doelgroep: O.a. geestelijk verzorgers, coaches, vertrouwenspersonen, psychologen, mindfulnesstrainers en vitaliteitstrainers die meer handelingsbekwaamheid willen ontwikkelen in het begeleiden / behandelen van professionals in relatie tot een weerbarstige systeemcontext.

Inhoud

Deze proeverij is een uitstekende inleiding op het professionaliseringstraject 'Systeemsensitief werken, de mens teruggeven aan zichzelf'. De proeverij is met name bedoeld voor een brede groep van begeleidingsprofessionals, waaronder geestelijk verzorgers, coaches, vertrouwenspersonen, psychologen, mindfulnesstrainers en vitaliteitstrainers. Je leert wat systeemsensitief werken is en wat de meerwaarde ervan is ten opzichte van je bestaande professionaliteit. De proeverij is kleinschalig opgezet en gebaseerd op een verdiepende dialoog met maximaal 5 deelnemers.

In deze proeverij vertrek je vanuit je eigen beroepspraktijk, ervaring en vragen. Je brengt een eigen (korte) casus in waarvan je vermoedt dat deze te maken heeft met 'het systeem in een organisatie'. Dit kan bijvoorbeeld een situatie zijn waarin een cliënt, coachee of patiënt het gevoel heeft niet te worden gehoord/gezien, zich aldoor overvraagd voelt, zich als een pion op een schaakbord voelt of moreel in de knoop komt omdat men wel weet wat men zou wíllen doen, maar dit door allerlei contextuele factoren niet kán doen. 

Bij deze casus formuleer je een vraag die voor jou bovenop ligt. Vragen zijn bijvoorbeeld: Wat is hier aan de hand? Hoe kom ik het systeem in deze casus tegen? Hoe komt het dat ik dit soort cases vaker tegenkom in organisaties? Wat doet deze casus met mij? Waar voel ik me onthand of handelingsverlegen? Waar ervaar ik een moreel dilemma? Hoe kan ik onderscheid maken tussen de verantwoordelijkheid van de organisatie en die van het individu? Wat is 'het goede doen' in deze situatie?

Tijdens de proeverij gaan we - vanuit de principes van systeemsensitief werken - dieper op jouw vraag in, en uiteraard ook op die van de andere deelnemers. Soms kan dit betekenen dat we een vraag wat verder verkennen, maar het kan ook zijn dat er uitleg wordt gegeven, of dat een kijkvenster of instrument wordt aangereikt. Op deze manier kun je ervaren, proeven wat systeemsensitief werken is en wat dit toevoegt aan je bestaande professionaliteit. 
Uiteraard is er ook ruimte om vragen te stellen over systeemsensitief werken of over het vierdaagse professionaliseringstraject. 
 
Je kunt je opgeven via de onderstaande button (link naar contactformulier). Van harte welkom!


Aantal deelnemers: max. 5
Locatie: online (MSTeams)
Kosten: deelname is gratis
Data:
- donderdag 2 febr. 2023 (19.45 - 21.00)
- woensdag 10 mei 2023 (19.45 - 21.00)
- maandag 26 juni 2023 (19-45 - 21.00)