Online leesgroep

Hedendaagse managementleer en de menselijke maat

De kleinschalige online leesgroep is bedoeld voor professionals die meer inzicht willen krijgen in 'het systeem' en in de logica achter veelvoorkomende weerbarstige werkpraktijken. We werken met het zeer verhelderende boek van de bedrijfskundige en historica Marjolein Quené (2018).

Online leesgroep:

Hedendaagse managementleer en de menselijke maat

Begeleiding: Angela Stoof
Doelgroep: Alle geïnteresseerde professionals zijn welkom

Ben je benieuwd waarom hedendaagse organisaties in elkaar zitten zoals ze in elkaar zitten? Vraag je je af waar de wijdverbreide regel-, administratie- en prestatiedruk vandaan komt, en hoe het kan dat in organisaties veel in het teken lijkt te staan van geld, resultaat en efficiëntie? Vraag je je af waarom je manager soms een heel andere taal lijkt te spreken dan jij, en hoe het komt dat jouw stem niet werkelijk wordt gehoord? En wil je weten hoe je zelf een steentje bij kunt dragen aan verandering? Dan is deze online leesgroep iets voor jou.

Boek
Quené, M. (2018). Voorbij de managementmaatschappij: De invloed van management op werk, democratie en vrijheid. Rotterdam: Lemniscaat.

Over Marjolein Quené
Marjolein Quené is van oorsprong bedrijfskundige en historica. Ze werkte zowel in non-profit als profit-organisaties, bij de overheid en in de politiek, in binnen- en buitenland en met en zonder managementverantwoordelijkheid. In dit boek legt ze haarscherp uiteen hoe hedendaagse managers leren te denken, hoe deze managementleer begin vorige eeuw ontstaan is, wat de logica is achter veelvoorkomende weerbarstige werkpraktijken is en hoe de menselijke maat hierbij in de knel komt.

Aantal deelnemers: maximaal 18
Locatie: online (Zoom)
Data: 9 mrt., 23 mrt., 6 apr. 2022 (20.00 - 21.00)
Voorbereidingstijd per bijeenkomst: ca. 3 uur
Kosten: € 75,= incl. btw., excl. boek (ca. € 20,=)

Inhoud

Created with Sketch.

Quené's boek biedt een helder inzicht in de voor veel professionals weerbarstige en complexe werkomgevingen. Het is een boek waarvan we bij De Milde Organisatie denken dat elke student en professional het zou moeten lezen, om beter te zijn toegerust voor de uitdagingen op de werkvloer. Tegelijkertijd - zo is onze ervaring - is dit boek soms lastig te verteren. Zeker voor mensen met een 'zachtere' achtergrond in bijvoorbeeld de mens- en geesteswetenschappen bevat het boek veel opvattingen en praktijken die haaks staan op wat men als 'goed' en 'vanzelfsprekend' beschouwt.

Om deze reden gaan we het boek niet alleen lezen, maar maken we ook ruimte om datgene wat we gelezen hebben te verwerken en te relateren aan onze eigen kennis, (werk)ervaring en moraliteit. Bij het lezen van (delen van) het boek krijg je vooraf lees- en reflectievragen mee, die we tijdens de online bijeenkomsten met elkaar bespreken en verdiepen. Ook krijg je een systematiek aangereikt waarmee de inhoud van het boek een logischere samenhang krijgt en je de logica achter weerbarstige werkpraktijken makkelijker kunt herkennen.

Deze online leesgroep is prima te combineren met een individueel leertraject of het vierdaagse professionaliseringstraject Systeemsensitief werken.

Wat leer je?

Created with Sketch.
  • Je hebt meer inzicht in veelvoorkomende 'weeffouten' en weerbarstige praktijken in organisaties;
  • Je kunt je beter verplaatsen in de denkwereld van managers (op een genuanceerde manier: we hebben het niet zozeer over 'managers' als beroepsgroep waarin iets misgaat, maar over een manier van denken die niet alleen bij managers aanwezig is, maar in de hele breedte van de samenleving en dus ook bij onszelf);
  • Je kunt beter begrijpen waarom communicatie met managers soms ingewikkeld is en hoe het komt dat dingen die voor jou relevant of waardevol zijn dat in de ogen managers soms niet zijn;
  • Je bent je meer bewust van de logica achter weerbarstige praktijken in de organisatie waarin jij werkt of hebt gewerkt;
  • Je bent je meer bewust van wat dit met jou doet en hoe de menselijke maat in de knel kan komen onder invloed van de managementleer;
  • Je hebt kennisgemaakt met aanknopingspunten voor verandering van weerbarstige werkpraktijken,.

Doelgroep en niveau

Created with Sketch.

Alle geïnteresseerde professionals zijn welkom.

Het niveau van de online leesgroep is bachelor/master. Als je deelneemt aan de leesgroep wordt verondersteld dat je minimaal een hbo-bachelordiploma hebt of op dat niveau functioneert.

Programma en praktische informatie

Created with Sketch.

De online leesgroep omvat 3 bijeenkomsten, allen online via Zoom.

Data en tijden:

- 9 maart 2022 (20.00 - 21.00)

- 23 maart 2022  (20.00 - 21.00)
- 6 april 2022 (20.00 - 21.00).


Voorbereiding
Voorafgaand aan de bijeenkomsten krijg je enkele lees- en reflectievragen. Het is de bedoeling dat je deze voor de bijeenkomsten voorbereidt. Dit kost je, samen het lezen van specifieke delen van het boek, ca. 3 uur. Als je wilt, kun je per bijeenkomst meer lezen; daarvoor krijg je suggesties.

Kosten, aanmelding en vragen

Created with Sketch.

Kosten:
De kosten voor de online leesgroep zijn € 75,= incl. btw.

Voorwaarden:
De betalings-, annulering- en overige voorwaarden kun je vinden in onze algemene voorwaarden.

Aanmelding en vragen:
Je kunt je aanmelden via het contactformulier. Na aanmelding ontvang je per mail een bevestiging.
Ook als je vragen hebt kun je hiervoor het contactformulier gebruiken.

Lezen met je eigen team / groep?

Created with Sketch.

Het is ook mogelijk om deze leesgroep met je team of een andere bestaande groep te doen. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten contact met ons op.