Masterclass

Scheppende taal

In deze in-company masterclass gaan we het hebben over taal: hoe taal de status quo in organisaties stand houdt, maar ook hoe we taal kunnen gebruiken om praktijken en denkbeelden in organisaties te veranderen. Dat doen we met scheppende taal: een taal van de toekomst, die een beroep doet op onze verbeeldingskracht, ons tot leven brengt en verbinding creëert.

Scheppende taal

Begeleiding: Angela Stoof
Doelgroep: Nieuwsgierige en creatieve professionals en teams die zoeken naar hoopvolle aanknopingspunten voor systeemverandering.

Waar en wanneer: Deze masterclass wordt alleen op aanvraag gegeven (in-company).
Duur: Dagdeel (ca. 3,5 uur)
Aantal deelnemers: Maximaal 20
Tarief: In overleg


Beschrijving

Systemen en weerbarstige werkpraktijken bestaan deels bij de gratie van het verhaal dat over die systemen en praktijken wordt verteld. Taal is niet neutraal. Met taal kun je gebeurtenissen en ervaringen duiden, framen, bekrachtigen maar ook gericht veranderen.

Deze in-company masterclass staat daarom in het teken van taal. We werken hierbij onder andere met Japke-d.'s hilarische observaties van de werkvloer. Japke-d. is een bekende kantooramazone, columnist en eindredacteur bij het NRC. We verkennen welke metaforen er vaak worden gebruikt rondom 'het systeem' in organisaties. Ook leren we, aan de hand van het werk van filosofe Susan Neiman, hoe we op een eenvoudige wijze verhullende taal kunnen doorgronden.
Daarnaast onderzoeken we het verschil tussen taal die oordeelt en taal die scheppend is. Beide talen zijn nodig, beide talen hebben een functie. Een taal die oordeelt gaat over de situatie zoals die is (Ist); een taal die schept gaat over de toekomst (Soll). Om scheppende taal te kunnen spreken, hebben we ruimte nodig: ruimte om het nog niet precies te weten, ruimte om te durven dromen, tasten, hopen; alleen en met elkaar. Scheppende taal brengt mensen tot leven en creëert verbinding.

In deze masterclass werk je met beleids- en andere teksten uit je eigen organisatie. Aan het einde van deze masterclass ben je je bewuster van de kracht van taal in jouw organisatie - en van manieren waarop je kan meehelpen aan het vormgeven van een mooiere, menselijkere organisatie, op de plek waar je staat en met wie je bent.


Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met ons op.